Nilüfer Belediyesi, 18-24 Mayıs Müzeler Haftası kapsamında "Müzelerin Geleceği" başlıklı bir çalıştay düzenleyerek müzecilik alanında uzman isimleri bir araya getirdi. Bu etkinliğin açılışında, Nilüfer Belediye Başkanı İsmail Hakkı Şentürk, 2023 yılı sonunda Yaylacıkkurtuluş Müzesi'ni açmayı planladıklarını belirterek, amaçlarının Nilüfer'i "Müzeler Kenti" kimliğine sahip bir ilçe haline getirmek olduğunu vurguladı. Şentürk, "Bu yıl içerisinde toplam 582 bin 588 ziyaretçiyi ağırladık," ifadelerini kullanarak müzelerinin ulusal ve uluslararası alanda birçok ödül aldığını da ekledi.

Çalıştayın ilk gününde katılımcılar, Nilüfer Belediyesi'nin çeşitli müzelerini gezdi. İkinci gün ise Dr. Hüsamettin Parkan Sanlıkol Müzik Enstrümanları Müzesi'nde düzenlenen etkinlikte, müzelerin geleceği, dijital dönüşüm, koleksiyon yönetimi ve müze eğitimi gibi konular ele alındı. Etkinliğe; Nilüfer Belediye Başkan Yardımcısı Bukle Erman, Avrupa Müzeler Akademisi Türkiye Temsilcisi Ahmet Erdönmez, Dr. Ceyhun Örgil ve birçok davetli katıldı.

Başkan İsmail Hakkı Şentürk, çalıştayda yaptığı konuşmada, "Nilüfer örnek bir müzecilik kenti oldu. Müze ile kültürel mirasa katkı sunduk," dedi. Ayrıca, ICOM'un 2025 yılı teması olan "Hızla Değişen Toplumlarda Müzelerin Geleceği" doğrultusunda, müzelere yapılan katkıların önemine vurgu yaptı. Çalıştayda sunum yapan müze bilimcileri ve akademisyenler, müzelerin eğitimsel ve düşünsel geleceği hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Müze Bilimci Burçak Madran, müzelerin kalıcı olması gerektiğini belirterek, koleksiyonsuz müze açmanın doğru olmadığını vurguladı. "Tasarım işlevden gelir; koleksiyon yoksa, müze de yok demektir," diyerek hedef kitlenin önemini vurguladı. Prof. Dr. Kadriye Tezcan Akmehmet, müzelerin topluluk oluşturmada önemli bir role sahip olduğunu ifade etti. Ayrıca, müzelerin eğitimsel ve toplumsal değerlere katkıda bulunduğunu söyledi.

Prof. Dr. Nevra Ertürk Gengör, koleksiyonların mimari tasarımdaki önemine dikkat çekerek, koleksiyonların doğru bir şekilde düzenlenmesi gerektiğini savundu. Cihan Tolak, dijitalleşme ile ilgili yaşanan teknik ve ekonomik zorluklara değindi. Dr. Gül Pulhan, müzelerin daha geniş kitlelere ulaşabilmesi için ortaklıkların kurulması gerektiğini belirtti. "İş birliği ve birlikte çalışma kavramlarını ayıralı olarak ele almak, daha geniş bir kitleye ulaşmanın anahtarıdır," ifadelerini kullandı.

Dr. Ceyhun Örgil, müzelerde etkinliklerle sürdürülebilir alanlar yaratmanın önemini vurguladı. Ahmet Erdönmez ise koleksiyonun değerinin, ona anlam katacak olan hikayelerde yattığını söyledi. Çalıştayın sonunda, uzmanlar ve katılımcılar tarafından "Bursa Müzelerinin Geleceği Haritası" oluşturuldu. Bu harita, Bursa'daki müzelerin gelişimine yönelik stratejik öneriler sunmayı hedefliyor.