Üsküdar Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri Programı Başkanı Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik ve kirpik kıvırıcının doğru kullanımı hakkında önemli uyarılarda bulundu. Takma kirpiklerin ve kirpik kıvırıcının, daha etkileyici ve belirgin bakışlar için sıkça tercih edildiğini belirten Erbaş, bu ürünlerin yanlış kullanımı göz sağlığına zarar verebileceğini vurguladı.
Takma kirpik yapıştırıcıları alerjiye yol açabiliyor
Öğr. Gör. Birgül Erbaş, takma kirpik yapıştırıcılarının alerjiye neden olabileceğini ifade ederek, içerdiği güçlü kimyasalların ciltte kızarıklık, kaşıntı ve gözlerde sulanmaya yol açabileceğini söyledi. Bu durumdan özellikle hassas ciltlere sahip olan bireylerin etkilenebileceğine dikkat çeken Erbaş, hipoalerjenik ürünlerin tercih edilmesi gerektiğini ve yeni ürünlerin kullanılmadan önce küçük bir bölgede denenmesi gerektiğini önerdi.
Yanlış kullanım göz tahrişine neden olabiliyor
Yanlış kullanımla ilgili olarak, yapıştırıcıların göz tahrişine, enfeksiyonlara ve kirpik dökülmesine sebep olabileceğine değinen Erbaş, “Ayrıca, yanlış çıkarma işlemi doğal kirpiklerin kopmasına yol açabilir. Yapıştırıcıyı sadece kirpik hattına uygulamak gerekir, göz kapağının içine değil.” şeklinde uyarıda bulundu.
Kirpik kıvırma aletleri de masum değil!
Kirpik kıvırıcılara ilişkin de önemli uyarılar yapan Erbaş, “Çok sert baskı uygulamak kirpiklerin kırılmasına neden olabilir. Makyajlı kirpiklerde kullanıldığında rimelin sertleşmesi nedeniyle kirpik kopmaları yaşanabilir. Göz kapağına çok yakın kullanımı ciltte sıkışma ve tahrişe yol açabilir.” ifadelerini kullandı. Kirpik kıvırıcıların nazik bir şekilde ve temiz kirpikler üzerinde kullanılmasını önererek bu risklerin azaltılabileceğini söyledi.
Aleti başkalarıyla paylaşmak göz enfeksiyonlarına yol açabiliyor
Kirpik kıvırıcılarda biriken rimel ve kirin, bakteri ürettiğine dikkat çeken Erbaş, “Aleti başkalarıyla paylaşmak göz enfeksiyonlarına yol açabilir. Lastik kısmını düzenli olarak değiştirmek ve her kullanımdan sonra silmek hijyen açısından büyük önem taşır.” dedi. Kıvırıcının yüzeyinin alkollü bir pamukla silinmesinin en iyi temizleme yöntemi olduğunu belirtti. Takma kirpiklerin her kullanımdan sonra yağsız makyaj temizleyiciyle silinmesi ve kendi kutusunda saklanması gerektiğini vurguladı. Ayrıca, kirpik kıvırıcıların haftada bir kez alkollü mendille silinmesi ve lastik kısmının düzenli olarak değiştirilmesi gerektiğini ifade etti.
Takma kirpikler ve kıvırıcılar bakteri ve mantar üremesi için uygun bir ortam oluşturuyor
Erbaş, takma kirpik yapıştırıcıları ve kirpik kıvırma aletlerinin mikropların çoğalmasına neden olabileceğine dikkat çekti. “Düzenli temizlenmeyen takma kirpikler ve kıvırıcılar bakteri ve mantar üremesi için uygun bir ortam oluşturur. Bu durum göz enfeksiyonlarına, arpacık oluşumuna ve tahrişe yol açabilir.” şeklinde konuşan Erbaş, sürekli takma kirpik kullanımının doğal kirpiklerin zayıflamasına, dökülmesine ve incelmesine yol açabileceğinin altını çizdi. Kirpik kıvırıcıların her gün kullanılmasının da kirpik yapısını zayıflattığını ve kırılmalara neden olduğunu belirtti.
Göz sağlığınızı koruyun!
Göz sağlığını korumak için takma kirpik ve kirpik kıvırıcı kullanırken hijyen kurallarına dikkat edilmesi, doğru ürünlerin tercih edilmesi ve kirpiklere düzenli bakım yapılması gerektiğini hatırlatan Öğr. Gör. Birgül Erbaş, “Göz sağlığınızı riske atmadan güzel ve hacimli kirpiklere sahip olabilirsiniz.” dedi.